Eğirdir Gölü Çevresinde de “Kamu Yararları, Her Derde Deva mı (!)
KIYI KANUNU MU?! EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLER Mİ? KAMU YARARI MI?!…
Çevre, bir canlının var olduğu ortam ya da koşullarıdır. Çevre sorunu; doğal alan ve kaynakların gelecek düşünülmeden, kirlenmesi ve tüketilmesidir. 5 Haziran ;çevrenin korunması için Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi ve kutlanmakta. Bu kutlamalarda “aman ha çevremizi koruyalım” ana teması işlenirken, giderek “çevre daraldı, kirlendi…”(!)
Göl Kıyıları da, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin(suyun karaya değdiği noktadan sonraki; kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırını ) tespiti zorunludur… Yasa; kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez der, de! Dökülür; doldurularak yer kazanılır kıyı giderek gölün içlerine doğru ilerler, sonra üzerine kamu yararına yapı da yapılır! Arkasından mı… Kişi yararına döner…(!) Koruma kanunu yok mu?

e kesici cevregunuEĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ.
Göl stratejik önemi olan I. Derecede İçme Suyu Kaynağıdır. Korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturan gölün adına has Eğirdir Gölü Özel Hükümler çıkarılmıştır… da! Kime ne, ne kadar özeldir?(!) Yasa böyle… Yasak ve yasa olmasına rağmen Eğirdir Gölü çevresinde buna uyuluyor mu? Kenarında yavaş yavaş dolgu yapılan gölün kıyısına kıyı kenar çizgisine alanına “kamu yararına” ne yapıldı ve yapılmakta?

KAMU; HALKIN TÜMÜ DEMEKTİR…
Kamu yararı nedir, derseniz. Halkın tümünün yararına bir işlem olduğunu gösteren bir karardır. Belediye encümenleri; il daimi encümenleri gibi kurumlar tarafından alınabiliyor. Belediye encümeni tarafından alınan bir kamu yararı kararı ilçelerde kaymakam, illerde ise vali tarafından onaylanması gerekir.

KAMU YARARI (halkın tümünün yararı) GÖL ÇEVRESİNDE ADETA “HER DERDE DEVA”(!)
“Kamu Yararları” Eğirdir de öncesi ve sonrasıyla her soruna çözüm olmuştur!. Örnek mi..; Poyraz Sahil Yolu; kamu yararına Polis Karakolu ,Turizm, Müftülük binaları… Lodos Sahil Yolu; Sağlık Ocağı binası… Altınkum -Plaja; önce Camii, sonra “Düğün Salonu- AVM( kimilerinin soğuk hava deposu gibi dediği yapı!)” yapılar yapıldı. Ya Ada’ya (özel yurt-oteller) yapıldı. İyi güzel ! Yer sorunu var! denildi.. Sonuç da; halkın yararına başlanıldı, sonra şahıslara özel düzenlemelere yol açılmadı mı? Ufukta yeni yararlar var mı? Aman ha!

EĞİRDİR GÖLÜNÜN EN HASSAS BÖLGESİ KÖPRÜBAŞI
Gölün boşaltım alanı. O kadar çok dolgu yapıldı, tesis yapıldı ki… Buna yenileri eklenmekte.
SAREM(Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün, kısaltması… nasılsa!) Limnolojik ( göl bilimi) Araştırmalar Merkezi binası yapılacak. Kıyı Kanunu ve Eğirdir Gölü Özel Hükümlerince yapı değil, çivi çakılmasına izi verilmeyen alana- gölün kıyısına…. Öncesi mi; 1987 yılında küçük bir iki “barakamsı” yapıyla yer aldı göle uzak kesimde… zamanla sular çekildi…! Sonra; yıllar içerisinde, göle doğru 2 katlı yapılar ve 2017 yılında ise 3-4 katlı yapılar yapılacak “halkın yararına”…! Eeee… Yasal mı? Kamu yararına göre… İzin alınmış, projesi onaylanmış daha ne? Fikir beyan edemez miyiz?
Ne mi; bir kenti "kent" yapan şeyin, bir yerleşim yerinin, evlerin, göl kıyılarının , doğal güzelliklerinin, caddelerin olduğu bir taş yığını olmaktan çıkarıp o yere "ruh" ve "kimlik" katan şeyin, o kentin “kolektif kültürü” dür de… Kamu yararı bu güzelliklerin yapılarla işgaline onay verse de, kentine sahip çıkmak, düşüncelerini açıklamak, eleştirmek, korumak bizim görevimiz, hakkımız değil midir? Gücü olana daha çok kamu yararı mı var(!) “Kim verdi… Kim haletti(!)?Üstün kamu yararı” diye bir “gerekçe” var yasa taslağında. Çünkü belediye “bir çivi çakamıyor- otel bile yapamıyoruz “diyor…
Kamu yararı varken” Eğirdir- Göl için, Çevre Günü Kutlaması niye(!)? Ne denilecek…?

Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ
Türkiye Tabiatını Koruma Der. Bilim Danışmanı Eğirdir- ISPARTA Temsilcisi